copil autist

Autismul este o condiție mistificatoare care determină copiii să devină izolati în plan emoțional fata de lumea din jurul lor. În sindromul Asperger, copilul funcționează corect sau peste medie, în multe domenii ale vieții, dar are anumite anomalii în modul de a se raporta la ceilalți. O cauză definită a autismului sau sindromului Asperger nu este cunoscută, dar un factor care contribuie este considerat a fi distorsiunea în recepția informațiilor senzoriale. Mulți copii cu autism au sensibilitate extremă la zgomot. Unele frecvențe sunt de fapt dureroase pentru ei. Dr. Tomatis sugereaza că, în scopul de a opri sunetele dureroase sau alte stimulente nedorite copilul închide mecanismul de audiere, astfel încât anumite sunete nu pot penetra constiința. La nivel fiziologic, aceasta închiderea a urechii se realizează printr-o relaxare a mușchilor urechii medii. De-a lungul timpului, acești muschi își pierd tonicitatea. Sunetele sunt apoi percepute imprecis și, ca urmare, sunt analizate incorect. Tomatis consideră că refuzul de a comunica la copiii cu autism rezultă din obturarea lor auditiva. Deși acestea pot înțelege ce li se spune, ei își “închid” multe dintre frecvențele sunetului și, astfel, și-au închis și multe conținuturi emoționale al mesajului.

Terapia prin sunet, sau Terapia Tomatis, oferă unui copil cu autism posibilitatea de a redeschide capacitatea de ascultare. Sunetele fluctuante produse de urechea electronică pot exercita treptat și tonifierea musculaturii urechii, pregătind urechea pentru a răspunde și a recunoaste întreaga gamă de frecvențe. Astfel comunicarea capată noi sesuri pentru el descoperind zone ce îi erau inaccesibile până acum / atunci.

Tomatis a descoperit că, din cauza modului în care urechea fatului se dezvoltă primele sunetele auzite în uter sunt sunete de frecvență înaltă. Copilul aude nu numai bătăile inimii mamei și zgomote viscerale, dar, de asemenea, vocea ei. Retrezirea capacității copilului de a auzi frecvențe înalte recreează o experiență auditivă și poate permite declansarea contactul emoțional cu mama și apoi cu celelate persoane. Stimularea senzorială cu ajutorul terapiei prin sunet îmbunătățeste integrarea senzorială. Deoarece sunetul este unul dintre sistemele vitale pentru integrarea creierului, utilizarea terapiei prin sunet poate aduce o schimbare semnificativă în capacitatea copilului de a procesa și integra informații senzoriale.

Rezultate:


Copiii cu autism au răspuns la terapia prin sunet arătând un interes mai mare în a face contactul și comunicarea cu oamenii din jurul lor. Interacțiunile cu membrii familiei lor au devenit mai afectuoase și mai adecvate. A crescut contactul vizual, iar copiii au o durata mai mare a atenție. Pot iniția contactul cu alte persoane mai usor. Pentru copii ce nu aveau limbajul dezvoltat a crescut numărul de sunete emise. Copiii care vorbesc ar putea dezvolta o utilizare mai adecvată a limbajului, de exemplu, a început să folosească mai mult pronumele personal “eu”, “tu” sau prenumele, și au început să folosească cuvinte pentru a exprima sentimentele lor. Ei pot începe să râdă și să plângă la momente potrivite. Odată ce copiii au început să iasă din izolarea lor emoțională, a crescut și numărul interacțiunilor sociale.