terapie-tomatis
Alte probleme

Alte tulburări de limbaj

Dacă nu este o deformare a aparatului vocal, cele mai multe dificultăți de vorbire sunt cauzate de unele interferențe sau distorsiuni în recepția auditiva. Deși audierea poate fi normala, transmiterea de informații verbale spre creier poate fi afectată. Auzind propria noastră voce este o sursă de feedback constant în timp ce vorbim și dacă nu există nici o confuzie în secvența de sunete primite, se va crea confuzie în vorbire. Rezultatele pot fi substituții de sunetele, poticnirea peste cuvinte sau o voce plată și ternă.

Cei mai mulți oameni folosesc emisfera stanga a creierului ca centru de integrare primară pentru limbaj. Unele studii au arătat că persoanele cu balbism procesează inițial în emisfera dreaptă sau este un amestec din cele două. Emisfera dreaptă este mai puțin eficientă pentru procesarea informațiilor auditive, astfel încât acest lucru duce la probleme în momentul verbalizării.

Dificultățile de vorbire duc adesea la probleme în alte zone în care limba este utilizată, cum ar fi citirea și scrierea. Elementul care este baza pentru toate aceste abilități este capacitatea de a auzi și de a procesa sunetul cu precizie.

Cum poate ajuta terapia prin sunet

Dr. Tomatis a făcut o descoperire importantă despre legatura dintre ureche si voce. El a stabilit că laringele emite doar acele armonici pe care urechea le aude. O lipsă de ton în voce indică o lipsă de ton în auz. Terapia prin sunet poate regla fin audierea și restabili capacitatea de a auzi frecvențe lipsă, prin exercițiul mușchii urechii și stimularea receptorilor celulelor în urechea internăa. Se poate corecta lateralitatea inversată sau amestecată, astfel încât emisfera stângă devine centrul de procesare pentru limbă. Terapia prin sunet solicită mai mult urechea dreaptă. Urechea dreaptă este conectată de emisfera stângă a creierului, astfel încât atunci când urechea dreaptă devine dominantă, funcția limbajului comută în mod natural pe emisfera stângă.

Rezultate:

Dr. Tomatis a lucrat cu un grup de 74 de persoane cu balbism și a descoperit că toți au avut dificultăți în audierea cu urechea dreapta. Dupa ce au fost educati să folosească urechea dreaptă singuri, toți au început să vorbească în mod corect. Copiii cu alte tipuri de dificultăți de vorbire au reacționat în mod similar la tratament. Nu numai discursul lor s-a îmbunătățit, au fost schimbări semnificative în comportament. Ei devin mai încrezători, mai dinamici și mai dornici să vorbească și să comunice.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *