Metoda Tomatis imbunatateste calitatea vietii, stimuleaza creierul si dezvolta sistemul nervos


Metoda Tomatis imbunatateste calitatea vietii, stimuleaza creierul si dezvolta sistemul nervos

Metoda Tomatis imbunatateste calitatea vietii, stimuleaza creierul si dezvolta sistemul nervos. Este o metoda revolutionara inventata in anii 60, prin intermediul careia copiii, adolescentii si adultii isi ating capacitatea maxima de memorare, concentrare si atentie. De asemenea, produce a stare de bine emotionala, relaxare, persoanele intra in contact cu ele insele mai usor, se inteleg mai bine si isi exprima mai clar emotiile, sentimente si nemultumirile. Deseori, in zilele noastre, presiunea emotionala pe care o resimtim poate duce la stari de frustrare, iritabilitate, probleme de somn sau neatentie si neimplicare afectiva cu cei din jurul nostru. Totul pe baza unei suprasolicitari fizice si psihice. Prin stimularea sistemului limbic si implicit a nucleului amigdalian, metoda Tomatis detensioneaza si echilibreaza emotiile perturbatoare din viata noastra personala si a activitatii profesionale. Principiile pentru Terapia Tomatis au fost prezentate sub formă de Efectul Tomatis. Acestea pot fi concentrate în următoarele trei legi:
1. Vocea conţine numai sunetele pe care le aude urechea (Dr. Tomatis spunea că vorbim cu urechea şi cântăm cu urechea).
2. Dacă procesul de ascultare este modificat, vocea este inconştient şi imediat modificată.
3. Este posibil ca fonaţia să se transforme durabil atunci când stimularea auditivă prin terapia Tomatis este menţinută o perioadă îndelungată de timp (legea remanenţei).

Efectul Tomatis este dat de contrastul ce determină contracţia şi relaxarea aleatoare a muşchilor urechii interne. Acest contrast se face prin trecerea bruscă de la frecvenţe joase , ce nu necesită un efort special din partea urechii interne, la frecvenţele înalte. Sunetul acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimuleaza cohleea şi vestibulul şi implicit creierul si are o acţiune energizantă asupra corpului uman. Sunetul propagat prin conducerea osoasă şi aeriana “Urechea electronică” are caracteristici operaţionale specifice, inclusiv sistemul de”gating”, conducerea sunetului prin os, ce are impact asupra procesului de ascultare, lateralitatea audio, localizarea sunetelor în spaţiu, cadrul audio-vocal si distincţia sunetelor. Sesiunile se desfasoara sub coordonarea unui specialist Tomatis, care urmareste procesul si il particulatizeaza in functie de fiecare persoana in parte. Fiecare sedinta dureaza 2 ore si consta in ascultarea muzicii la aparatul Solisten, care reda melodii in functie de fiecare arie corticala stimulata in parte.